Některé moderní kuchyně, včetně těch například z Ikey, je možné vidět z pracovní deskou z pravého masivního dřeva. Jak to ale funguje? Pracovní desku ze surového dřeva používá ve své kuchyni například i britský kuchař Jamie Oliver ve svém televizním pořadu. Výhodu to má jistě například tu, že přímo na desce můžete provádět běžné úkony jako je krájení, na které byste jinak potřebovali dřevěné prkénko. Nevýhodou pak logicky je, že pokud budete na pracovní desce skutečně pracovat s potravinami, začnou se do ní zažírat jejich barviva a deska nevydrží krásná tak dlouho. Je ale potřeba říct, že někomu se skutečně vyplatí mít desku třeba několik let, intenzivně ji využívat a pak ji vyměnit za novou. Dřevěné desky na kuchyňské lince by měly zůstat surové, bez povrchových úprav, pokud na nich chcete přímo pracovat s potravinami. Pokud na ně bude nanesen například extrémně tvrdý a odolný lak, pak je desku možné používat jen tak, jako byste měli libovolnou laminátovou. To znamená pro práci vždy používat prkénko a na desce nekrájet.